all works  |   video   |   news   |  exhibitions  |  about  |  contact  | ︎ | ︎

Mark

trees

2021 beech trees
2021/2020 beech ceramics, slideshow
2017 mangrove trees / roots
2016 mangrove trees
2006 willow trees
2004 chestnut trees


r
Straight out of the oven. Studio Adiantum Keramiek of Wietske Hellinga in Dokkum, Friesland, The netherlands.


Beechtree of Susan’s childhood, De Hees in Eersel, Holland.2021 beech ceramics

inspiration & susan’s photography 


ENG / Slideshow above: subproject of Wietske Hellinga (ceramics) and Susan Reijnders (painting on ceramic).


Wietske Hellinga, windvlaag 2021.

NL
 / Uit de brochure beeches and beyond, geschreven door Rick Vercauteren (kunsthistoricus en publicist):
Inspirerende samenwerking tussen Susan Reijnders en Wietske Hellinga
Susan Reijnders en Wietske Hellinga kennen elkaar sinds hun studententijd in de jaren tachtig toen ze samen op het AKV Sint Joost in Breda studeerden. Vanaf 2011 zijn ze in artistieke zin stap voor stap gaan samenwerken. Naar aanleiding van de in april 2019 gezamenlijk ontdekte beuk in Batenburg hebben beide kunstenaars ruim twee jaar inspirerend samengewerkt en zowel solo als gezamenlijk op verschillende, picturale manieren en in diverse creatieve disciplines het beukenmotief verbeeld. In deze paragraaf ga ik nader in op hun aanstekelijke, wederkerige werkdrift.
In 2019 zijn Wietske Hellinga en Susan Reijnders ieder voor zich, op andere momenten in de tijd, daadwerkelijk met het motief van de beuk aan de slag gegaan. Hellinga begint meteen al in de lente van dat jaar bewust met de kroon van de boom. In keramiek vervaardigt ze de zogenoemde Hemelse Vazen, ranke objecten met een hoogte van 55 centimeter.
Reijnders begint in oktober 2019 daarentegen juist met het apart schetsen van de bodem, de voet en de bast aan de onderzijde. Daarna komt bij haar ook het extra motief van de intermediair functionerende Rodekoolzwam kunstzinnig aan bod. Wietske Hellinga raakt later ook gefascineerd door het magnifieke verhaal achter het mycelium, de voedende, ondergrondse zwamvlokken, en maakt - als driedimensionale variant op de paddenstoelenwerken van Susan Reijnders - een schimmelnetwerk in porselein dat ze treffend Het brein van het bos (Het Encephalon) doopt.
In februari 2020 organiseren beide kunstenaars een werkweek in het atelier van Wietske Hellinga te Dokkum. Aldaar werken ze gericht samen aan het deelproject Spiegelingen: platte porseleinen reliëfs van Wietske Hellinga worden spontaan beschilderd door Susan Reijnders. Tegelijkertijd produceert Susan Reijnders, die daarbij put uit een innige herinnering aan haar vroege jeugd, beukennoten van klei. 


Wietske Hellinga, Kroon 2021
Bekijk meer keramiek van Wietske Hellinga (adiantum keramiek) in een apart venster/tabblad hier