ABOUT

1. Susan & China
2. Resume
3. Main exhibitions

Susan & China

dec 1 –dec 20, 2013
The 8th International Ink Art Biennale of Shenzhen
Shenzhen, China

Sponsor: Shenzhen Municipal People’s Government
Organizers: Shenzhen Fine Art Institute, GuanShanyue Art Museum
Chief Planner: Dong Xiaoming, Yan Shanchun
Date: December 1st, 2013 to December 20th, 2013
Venue: GuanShanyue Art Museum

The International Ink Art Biennale of Shenzhen is aimed at carrying forward traditional ink art and promoting cultural exchange between the East and the West. The biennale is a long-standing national-level art event approved by the Ministry of Culture of the People’s Republic of China, sponsored by Shenzhen Municipal People’s Government and managed by Shenzhen Fine Art Institute. The 8th International Ink Art Biennale of Shenzhen, which is co-organized by Shenzhen Fine Art Institute and Guan Shanyue Art Museum, will specifically showcase works of contemporary art from young artists born in the 1970s. The exhibition is composed of two special thematic exhibitions: “Forms of Ink Art·A Brief Story of Ink and Brush” and “Images of Ink Art·Research on Prototypes.” Together, these exhibitions will feature works by more than ninety Chinese and international artists who will display more than 200 original artworks at this exhibition.
More detailed information:
Introduction to the special exhibitions of the 8th International Ink Art Biennale of Shenzhen:
http://www.inkpainting.org/Index.php/Twoshow/?l=en-us


7 maart 2013
Delegatie Ministerie van Cultuur uit Jiangsu op atelierbezoek


Een kort verslag:
In het Brabants Dagblad las ik over een handelsmissie uit Noord-Brabant die de op bezoek ging bij haar zusterprovincie Jiangsu in China. Deze provincie grenst in het zuiden aan Shanghai. Ik heb contact gezocht met het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch en ik kreeg vervolgens het positieve bericht dat een Chinese delegatie bestaande uit vier prominenten van het Ministerie van Cultuur (van de provincie Jiangsu) graag een bezoek aan mijn atelier wilden brengen.
De delegatie bracht 10-daags bezoek aan Europa. Zij waren slechts één dag in Nederland. In Brabant waren zij eregasten op de Universiteit van Tilburg om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Het Jaar van de Slang (2013) werd op de UvT ingeluid met een geweldige show van artiesten uit Jiangsu, zoals een schitterende demonstratie van Kungfu.
Mr. Feng en Mr. Wu bleken echte liefhebbers van Chinese kunst te zijn. Zij namen de tijd om mijn werken uitgebreid te bespreken. Mr. Yang fungeerde tevens als tolk en zo konden wij met elkaar communiceren. Druk gebarend filosofeerden Mr. Feng en Mr. Wu over de betekenis van mijn werken; over de gelaagdheid van mijn inkttechniek en over mijn Westerse beeldtaal. Zij complimenteerden mij met de vrijheid en creativiteit waarmee ik onderwerpen verbeeld heb en ruimte heb gelaten voor de eigen fantasie van de toeschouwer. Wij sloten het bezoek af met ‘Chinese thee’ en gebakjes van ‘De Rouw’ uit Vught; eetbare kunst! De delegatie heeft mij uitgenodigd om te exposeren in Nanjing, de stad waar zij vandaan komen, werken en wonen, in de provincie Jiangsu. Nanjing en Eindhoven zijn zustersteden.

24 okt 2011 – 03 jan 2012
Shenzhen Fine Art Institute, China


Ik heb de eer gehad om als eerste Nederlandse gastkunstenaar in het Shenzhen Fine Art Instute (SZFAI, www.inkpainting.org ) in Shenzhen (China) te mogen werken en verblijven gedurende een periode van tien weken eind 2011, gevolgd door een solotentoonstelling. Deze ‘Artist in Residence’ plek wordt gesponsord door de Chinese regering in Shenzhen.
De heer Dong Xiaoming, oud directeur van het Shenzhen Fine Art Institute, heeft mij vorig jaar uitgenodigd en mij deze kans geboden. Mr. Dong Xiaoming is organisator van de Inkt-Biënnale in China en tevens een gerenommeerd kunstenaar
Ik heb mogen ervaren hoe je als Nederlandse kunstenaar zeer gastvrij wordt ontvangen in China. Deze gastvrijheid is indrukwekkend. Ik werd vorstelijk onthaald. Ik kreeg een atelier aangeboden, woonruimte, materiaalkosten en, indien nodig, een auto met chauffeur. Aan het einde van deze werkperiode heb ik mijn werken in de prachtige museale omgeving van het Instituut tentoongesteld (28-12 2011 tot 14-01-2012). Mijn werken werden gedoubleerd en ingelijst. Er werden posters, uitnodigingen en brochures gedrukt en vier kranten hebben artikelen over mijn werk gepubliceerd. Twee schilderijen zijn opgenomen in de collectie van het Instituut.
Ik was de eerste buitenlandse gastkunstenaar binnen het Instituut die met de traditionele ‘Chinese’ schildertechnieken werkte. Ik werk al zestien jaar met inkt op Xuan papier, daarin heb ik mijn eigen stijl gevonden. De heer Dong Xiaoming gaf aan dat de Chinezen erg nieuwsgierig zijn naar hoe ik met mijn Westerse ogen naar hun wereld kijk. Ik heb ze kunnen verrassen met een onderwerp dat ter plekke mijn aandacht greep: de oestervelden in de monding van de “Pearl River”. Ik heb ze gewezen op de schoonheid van de oester onder het wateroppervlak.

Oktober 2010
Studiereis China
Beijing, Shanghai en de Gele Bergen

In oktober 2010 ben ik naar China geweest. Ik heb zeven gerenommeerde kunstenaars in hun ateliers bezocht die niet alleen in China, maar ook in Amerika, Duitsland, Engeland en Spanje grote bekendheid hebben verworven.

In Beijing heb ik Lei Ziren, Dong Xiaoming, Xu Lei en Wei Qingji ontmoet.
In Shanghai Dai Mingde, Qui Deschu en Chen Jialing.

Deze Chinese meesters vonden mijn werk interessant omdat ik de techniek loskoppel van de achterliggende traditie. Los van de wijze waarop men in de Chinese schilderkunst traditioneel een wijnrank weergeeft ga ik op zoek naar mijn eigen manier om een wijnrank te schilderen met oude technieken. Zij waren verrast om te zien hoe ik als “Westerse” gebruik maak van hun techniek en dat ik door het toevoegen van zelfgemaakte caseïneverf een zo rijk kleurenpalet heb verworven.

Zo kreeg ik van Xu Lei (professor China Art Academy, art director Today Art Museum Beijing, eindredacteur tijdschrift Classic) prachtige Chinese penselen. Een mooi compliment omdat het een oud gebruik uit de Tangdynastie is waarbij een leermeester zijn vertrouwen aan zijn leerling toont door het weggeven van penselen. Xu Lei was enthousiast over mijn werk.

Ook heb ik in oktober lessen gevolgd in het monteren van rijstpapier op zijde op zowel traditionele als moderne wijze van Li Sheng Shi in Liulichang, Beijing. Ik doubleer en maroufleer mijn werk zelf en heb mij hiermee verder verdiept in deze technieken.
De techniek van het inktschilderen heb ik mij overigens eigen gemaakt via lessen van mijn leermeester Zhou Jun. Hij woont deels in Nijmegen en deels in Shanghai en heeft in 2008 een indrukwekkende solo tentoonstelling in het Museum für Ostasiatische Kunst in Keulen gehad.
Er is sprake van wederzijdse beïnvloeding tussen de culturen.

Resume

Susan Reijnders
The Netherlands (Holland)

Susan Reijnders (S.L.H.)
Born: september 24th, 1968
Place of birth: Eersel, The Netherlands
Postal adres: Arnoud van Gelderstraat 35
5212 TK, ’s-Hertogenbosch
The Netherlands (Holland)
+31 (0)6 41 63 44 30 (cell-phone)
+31 (0)73 879 55 36 (home)

e-mail: susanr@planet.nl ...do not forget the ‘R’ behind susan
website: http/www.susanreijnders.com

Private continous exhibition:
Boslaan 10a
5681 BK, Best
0031 (0)499 37 50 20

Education

Course in Chinese Inkpainting

Course in old painting techniques

 

Main Exhibitions

Joint Exhibitions

Solo Exhibitions

Publications

Collections